Orăștie, str. Armatei, nr. 16
cod. 335700, Județul Hunedoara
secretariat.cfic.orastie@mai.gov.ro
Telefon  +40 254 241 990

Evenimente

 
Un nou un program de formare profesională: Managementul deșeurilor
 

     Începând de astăzi, timp de 2 săptămâni, în cadrul Centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. Orăștie se desfășoară un nou program de formare profesională, respectiv cursul de perfecționare în specialitatea Managementul deșeurilor.

     Programul formativ se adresează persoanelor din cadrul structurilor M.A.I. care îndeplinesc atribuții sau desfășoară activități specifice în domeniul managementul deșeurilor.

     Activitățile de formare sunt susținute de specialiști din cadrul Direcției Generale de Logistică din M.A.I., precum și de formatori din cadrul CFIC Orăștie, iar finalizarea cursului va consta în desfășurarea unor examene scrise și orale, iar în urma promovării acestora, participanții vor obține certificate de absolvire.

Colectă mobilă de sânge
 

     Personalul Centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. Orăștie, alături de ofițeri, subofițeri, agenți de poliție și polițiști locali, participanți la programele de formare profesională aflate în derulare la nivelul centrului, au răspuns azi apelului lansat de Centrul de Transfuzie Sanguină Hunedoara și au donat sânge.

      Un număr de 39 persoane, au donat sânge încercând, prin micul lor efort, să acopere o parte din nevoia permanentă existentă în domeniu.

     Mulțumim Centrului de Transfuzie Sanguină Hunedoara-Deva. Mulțumim tuturor celor care au donat sânge și au dat dovadă de altruism și empatie pentru cei ce sunt in suferință și a căror viață poate depinde de sângele donat. De asemenea, mulțumim și colegilor care au răspuns invitației noastre, dar din diferite motive nu au putut dona.

O nouă sesiune de cursuri de inițiere în carieră
       Începând de astăzi, timp de 3 luni, 30 de subofițeri din structurile suport ale Inspectoratului General Pentru Situații de Urgență și 18 agenți de poliție, din specialitățile permise de conducere și înmatriculări, pașapoarte, logistică și financiar, vor urma un program de formare inițială în cadrul Centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. Orăștie
Stagiul de pregătire destinat personalului din unitățile subordonate I.G.P.R..
 

     De astăzi, în cadrul Centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. Orăștie, au început lucrările Stagiului de pregătire a lucrătorilor desemnați pentru executarea activităților de prevenire a riscurilor profesionale și protecția sănătății personalului din unitățile subordonate I.G.P.R..

 Un program de formare profesională de noutate în Oferta educațională a C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie
       Începând cu anul de învățământ 2023-2024 Oferta educațională a Centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. Orăștie s-a îmbunătățit cu noi programe formative.

     Un astfel de program formativ este Stagiul de formare Circulație Rutieră Aplicată, program de formare profesională cu durata de 40 de ore, care se desfășoară în perioada 09-13.10.2023 și la care participă ofițeri și agenți de poliție din structurile Inspectoratului General al Poliției Române.

 Specialiști din cadrul I.S.U. Hunedoara implicați în pregătirea profesională
 

 

     Șeful Centrului de Antrenament și Pregătire de Specialitate din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Iancu de Hunedoara” al judetului Hunedoara, domnul căpitan Petru Cibian, a susținut, participanților la cursul de inițiere în carieră a ofițerilor specialiști din structurile I.G.S.U., o temă de pregătire despre principiile managementului situațiilor de urgență.

 Curs inițiere în carieră ofițeri specialiști I.G.S.U.
 

   

     Anul de învățământ 2023-2024, la Centrul de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. Orăștie, debutează cu Cursul de inițiere în carieră destinat ofițerilor specialiști din structurile I.G.S.U.

     Activitățile de învățământ sunt susținute de formatorii din cadrul Centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. Orăștie și de specialiștii din structurile I.G.S.U. sau alte instituții din sistemul de ordine și siguranță publică.

Deschiderea anului de învățământ 2023-2024

     Astăzi, 2 octombrie, în cadrul Centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. Orăștie, instituție de formare continuă nonuniversitară din cadrul M.A.I., s-a desfășurat activitatea de deschidere a anului de învățământ 2023-2024.

     Acțiunea a debutat cu o trecere în revistă a evenimentelor care au marcat anul de învățământ anterior, precum și un bilanț al activităților didactice desfășurate. Pentru anul de învățământ 2022-2023, la nivelul Centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. Orăștie, au fost derulate un număr de 42 activități formative (cursuri pentru inițiere în carieră, cursuri de perfecționare, cursuri autorizate și stagii de formare) la care au fost înmatriculați un număr de 867 cursanți.

     De asemenea au fost expuse principalele obiective pentru anul de învățământ  2023-2024, precum: derularea de programe formative adaptate nevoilor beneficiarilor, optimizarea condițiilor din sălile de formare, precum și dezvoltarea unor noi parteneriate instituționale.

Sesiune de pregătire în domeniul SSM din I.G.S.U.

      Un număr de 22 reprezentanți ai lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securității și sănătății în muncă, ofițeri și subofițeri, din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, participă timp de 5 zile la Sesiunea de pregătire cu durata de 40 ore pentru reprezentanții lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securității și sănătății lucrătorilor.

     Activitățile de formare se desfășoară în cadrul Centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. Orăștie, în perioada 18 – 22.09.2023, conform Graficului cursurilor aprobat pentru anul de învățământ 2022-2023 și vor fi coordonate de personal de specialitate din cadrul I.G.S.U..

 
 O nouă serie de polițiști locali se v-a pregăti în cadrul C.F.I.C. AL M.A.I. Orăștie
 

     În perioada 28.08-24.11.2023, Centrul de Formare Inițială și Continuă al Ministerului Afacerilor Interne asigură formarea inițială a polițiștilor locali cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice și în domeniul circulației rutiere.

     După numirea în funcție, polițiștii locali care au atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice, precum și cei cu atribuții în domeniul circulației rutiere, sunt obligați să urmeze un program de formare inițială organizat într-o instituție de învățământ din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

     Astfel, timp de 3 luni, 19 polițiști locali proveniți din mai multe structuri de Poliție Locală din țară, vor parcurge un program de pregătire profesională, modular, structurat pe competențe specifice în funcție de atribuțiile specifice și a nevoilor reale de formare profesională.

     Activitățile de pregătire urmăresc creșterea nivelului de pregătire, precum și formarea deprinderilor specifice misiunilor și competențelor legale. Principiile didactice de acțiune pentru realizarea obiectivelor sunt specifice activităților de formare a adulților facilitând procesul învățării având în vedere experiența diferită și diversă a acestora dar și caracteristicile care pot influența procesul de instruire.

Final de curs pentru participanții la programul formativ Instructor în poligonul de tragere
 

     Vineri, 25 august, 19 agenți și ofițeri din cadrul structurilor M.A.I. au finalizat cursul de calificare Instructor în poligonul de tragere, program formativ autorizat de către M.M.S.S., cod RNCP/03/1014/202 și desfășurat în cadrul Centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. Orăștie

     Cursul s-a derulat pe perioada de 18 săptămâni, în perioada 24.04.2023-25.08.2023, în regim cu frecvență, dar și la distanță (online) pentru personalul din cadrul structurilor M.A.I., desemnat cu organizarea și conducerea lecțiilor și ședințelor de tragere cu armamentul în poligon.

       Examenul de absolvire a constat în susținerea a două probe. Una teoretică, prin intermediul căreia  au fost verificate însușirea cunoștințelor din domeniile abordate în cadrul cursului și o probă practică, care a constat în executarea unei ședințe de tragere în poligon, cu scopul de a verifica deprinderile privind folosirea armamentului, muniției, echipamentelor de protecție individuală, precum și abilitățile de organizare a unei ședințe de tragere.

      Felicitări și mult succes!

26 iunie - Ziua Drapelului Național
 

     Directorul Centrului de Formare Inițială și continuă al M.A.I. Orăștie, domnul comisar șef de poliție dr. Sorin-Călin Borzan, a susținut astăzi, la manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Drapelului Național, organizate de Primăria Municipiului Orăștie, o alocuțiune despre Drapelul Național ca simbol fundamental al identității naționale.

    La manifestare au participat reprezentanți din partea Primăriei și Consiliului Local Orăștie, Poliției Municipiului Orăștie, Inspectoratului Județean de Jandarmi Hunedoara, Detașamentul de Pompieri Orăștie, Protopopiatului Ortodox Orăștie, precum și mai mulți cetățeni ai municipiului Orăștie

Curs inițiere în carieră ofițeri specialiști I.G.S.U.

     Timp de 4 săptămâni, un număr de 29 de ofițeri specialiști din structurile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, încadrați direct sau prin transfer din instituțiile publice de apărare și securitate națională, vor urma un program destinat inițierii în carieră potrivit categoriei de personal, ofițeri.

     Ofițerii, participanți la programul de formare inițială, provin din 11 județe ale țării și municipiul București, aceștia se pregătesc pentru domenii de activitate precum: Comunicații și Tehnologia Informației, Prevenirea riscurilor profesionale și protecția lucrătorilor, Financiar, Juridic, Logistică, Informare și relații publice.

     Activitățile de învățământ sunt susținute de formatorii din cadrul Centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. Orăștie și de specialiștii din structurile I.G.S.U. sau alte instituții din sistemul de ordine și siguranță publică.

     În urma absolvirii cursului, participanților li se eliberează certificate de studii cu recunoaștere la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.

25 mai 2023 – Ziua Eroilor

     Astăzi îi omagiem pe eroii acestei țări, pe cei care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei, credinței strămoșești, pentru integritatea teritorială, libertatea și independența României.

     Reprezentanți din cadrul C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie, au participat la manifestările dedicate Zilei Eroilor organizate la nivel local de către Primăria Municipiului Orăștie.

    Activitățile comemorative au cuprins oficierea unei rugăciuni pentru pomenire, organizată la mormintele eroilor din Cimitirul Municipal Orăștie, precum și a unui parastas de pomenire a eroilor și susținerea de alocuțiuni și depuneri de coroane, la troița de lângă Biserica,, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil".

     Zilei Eroilor i s-a conferit prin lege statutul de ”sărbătoare națională” și s-a stabilit să fie marcată în cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, de Ziua Înălțării, potrivit tradiției românești, astfel, în acest an, sărbătorim Ziua Eroilor pe data de 25 mai
 
Stagiu de perfecționare a lucrătorilor S.S.M.

     În perioada 22-26.05.2023, în cadrul centrului, se desfășoară Sesiunea de pregătire a reprezentanților lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securității și sănătății lucrătorilor din structurile Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

     Scopul activității este de stabilire a direcțiilor prioritare de acțiune, în scopul eficientizării activității de prevenire a riscurilor profesionale și protecție a lucrătorilor, precum și identificarea neajunsurilor și deficiențelor cu care se confruntă personalul de specialitate la nivelul unităților în vederea stabilirii măsurilor ce se impun pentru creșterea nivelului de sensibilizare și conștientizare a personalului unităților privind aplicarea și respectarea prevederilor legale în vigoare referitoare la securitatea și sănătatea în muncă.

     Sesiunea de pregătire are 40 de ore și se întinde pe durata a 5 zile, fiind frecventată de ofițeri și subofițeri din cadrul Inspectoratelor de Jandarmi Județene Galați, Tulcea, Gorj, Arad, Sibiu, Satu Mare, Bihor, Gorj, Dolj, Dâmbovița, Argeș, precum și din cadrul Bazei de Administrare și Deservire a Jandarmeriei Române.
 
Șeful Catedrei Structuri Suport din cadrul C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie a trecut în rezervă
 
     La cei peste 29 de ani de carieră, participant la teatrele de operațiuni derulate în cadrul Forței de menținere a păcii din Kosovo, șeful catedrei Structuri Suport din cadrul C.F.I.C.al M.A.I. Orăștie, comisar-șef de poliție Florin Zăpodean a trecut în rezervă.
     Îi mulțumim pentru anii în care ne-a fost alături și dorim sănătate, liniște alături de familie și să se bucure de o pensie cât mai lungă!
Felicitări pentru întreaga sa activitate!
Final de curs pentru o nouă promoție a cursului de inițiere în carieră
 

     Cursurile pentru inițierea în carieră se adresează personalului din cadrul M.A.I. provenit prin încadrare directă sau transfer din instituțiile publice de apărare și securitate națională, în calitate de specialiști cu studii corespunzătoare cerințelor postului.

     Astfel, astăzi, 19.05.2023, un număr de 30 agenți specialiști care au urmat cursul de inițiere în carieră cu frecvență, în cadrul Centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. Orăștie, au finalizat cu brio programul formativ, dobândind competențele, necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor la numirea în prima funcție de polițist, care să îi asigure întreaga evoluție profesională, fiind capabile să asigure un fundament pentru întreaga carieră.

     Programul de formare profesională s-a desfășurat în sistem modular, cu prezență, pe perioada a 4 săptămâni, din care 3 săptămâni de curs în cadrul C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie și o săptămână de stagiu de practică în unitățile de proveniență.

     În urma absolvirii cursului, participanților li se eliberează certificate de studii și fișă matricolă cu recunoaștere la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.

Istorie, tradiții și valori în Poliția Română
 

     Directorul C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie, domnul comisar-șef de poliție dr. Sorin-Călin Borzan, a fost prezent astăzi, miercuri, 10.05.2023, în mijlocul tinerilor, aflați la debutul carierei lor profesionale, prezenți la Stagiul de formare profesională „Etică și integritate organizațională în M.A.I.”. 

     Tema dezbaterii a constat în prezentarea tradițiilor și valorilor structurilor de poliție și jandarmerie, precum și a simbolurilor naționale, îmbinând astfel tradițiile cu modernitatea pentru a oferi argumente asupra importanței integrității profesionale.

Angajații M.A.I. din perspectiva jurnalistică
 
     Jurnalistul Sorin Blada, corespondent special al Agenției Naționale de Presă, Agerpres și președinte al filialei hunedorene a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, prezent în mijlocul participanților la Stagiul de formare profesionala „Etică și integritate organizațională în M.A.I.”.
     Având în vedere faptul că participanții la programul de formare profesională se află la început de carieră, jurnalistul a prezentat importanța abordării unui comportament etic și integru, cu respectarea valorilor morale, în îndeplinirea atribuțiilor profesionale, precum și necesitatea mediatizării exemplelor profesionale pozitive aduse la cunoștința cetățenilor prin intermediul mass-media.
Stagiul de formare profesionala „Etică și integritate organizațională în M.A.I.”, seria II – 2023
 

     În perioada 09-11.05.2023, în cadrul C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie, se desfășoară o nouă sesiune a stagiului de formare profesională care se desfășoară sub egida: „Etică și integritate organizațională în M.A.I.” și se adresează lucrătorilor din cadrul Inspectoratelor Județene de Poliție și Jandarmi Sibiu și Vâlcea, aflați la început de carieră.

     Scopul proiectului este acela de a  consolida, în participanților, comportamentul etic și integru în asigurarea aplicării legii,  precum și îndrumarea acestora în descoperirea valorilor personale, credințelor și comportamentele adiacente, precum și inducerea capacității de a lua decizii bazate pe valori, atât în viața curentă profesională, cât și cea personală.

    Organizarea regională a stagiului de formare este susținută prin implicarea directă a ofițerilor din cadrul Serviciilor Județene Anticorupție Sibiu și Vâlcea, pe de o parte, iar, pe de altă parte, de experiența profesională, atât a unor lectori și specialiști din cadrul structurilor M.A.I., cât și a unor traineri din afara M.A.I. care vor transmite funcționarilor M.A.I. mesaje motivaționale, având în vedere începutul de carieră al acestora.

Conferința internațională Ordinea publică în Europa, între tradiție și contemporaneitate, ediția a XII-a, Cluj-Napoca, 2023

     Zilele trecute, în localitatea Cluj-Napoca, s-au desfășurat lucrările celei de a XII-a ediții a Conferinței internaționale „Ordinea publică în Europa, între tradiție și contemporaneitate”.   

     Activitate cu tradiție, acțiunea organizată de Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca în parteneriat cu  Academia Română – filiala Cluj-Napoca - Institutul de Istorie „George Barițiu”, a avut ca temă: Tendințe și abordări ale educației adulților – fundamente ale pregătirii profesionale.

     Evenimentul s-a derulat atât fizic cât și online și s-a bucurat de participarea delegaților ale instituțiilor de învățământ din domeniul ordinii publice din Germania, Republica Cehă, Republica Moldova, România, Slovacia și Ungaria, precum și reprezentanți ai mediului universitar clujean, cercetători și istorici.

     Din partea Centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. Orăștie, la conferință, au participat domnul comisar-șef de poliție dr. Sorin-Călin Borzan, directorul centrului și domnul comisar-șef de poliție Mircea Neag, șeful Catedrei Ordine Publică și desemnat director adjunct al centrului, care a susținut lucrarea de specialitate cu titlul: „Particularități ale educației adulților în structurile de ordine publică”.

     Îmbinând tradiția cu actualitatea, conferința s-a dovedit un bun prilej de a schimba idei, opinii și bune practici vizând educația adulților și ordinea publică europeană în ansamblul său.

 
Donarea de sânge este un act simplu, dar care poate salva vieți!

    Centrul de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. Orăștie, în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină Hunedoara-Deva, au organizat miercuri, 03.05.2023, o acțiune de colectare de sânge.

    Acțiunea s-a desfășurat cu succes, un număr de 41 de persoane au donat sânge, printre cei care au răspuns invitației de a dona s-au regăsit participanți la programele de formare profesională aflate în derulare în cadrul centrului, personalul din cadrul C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie și persoane, localnici din Orăștie.

      Mulțumim Centrului de Transfuzie Sanguină Hunedoara-Deva.

   Mulțumim tuturor celor care au donat sânge și au dat dovadă de altruism și empatie pentru cei ce sunt in suferință și a căror viață poate depinde de sângele donat. 

   De asemenea, mulțumim și colegilor care au răspuns invitației noastre, dar din diferite motive nu au putut dona.

 

Fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, dr. Augustin Lazăr prezent în mijlocul participanților, la stagiul de formare profesională „Etică și integritate organizațională în M.A.I.”,  pentru a împărtășit aspecte din experiența sa profesională
  Astăzi, stagiul de formare profesională „Etică și integritate organizațională în M.A.I.”, desfășurat în cadrul Centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. Orăștie, a avut parte de o prezență marcantă, în persoana domnului dr. Augustin Lazăr, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Experiența sa profesională remarcabilă a constituit baza pentru discuții aplicate cu participanții la activitatea de formare,  asigurându-se astfel punerea în aplicare a obiectivelor stagiului, respectiv consolidarea comportamentului etical personalului M.A.I..
Stagiul de formare profesionala Etică și integritate organizațională în M.A.I.
 

     În perioada 26-28.04.2023, în cadrul C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie, se desfășoară o nouă sesiune a stagiului de formare profesională sub egida: „Etică și integritate organizațională în M.A.I.”, program ce se adresează lucrătorilor din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene Hunedoara și Alba și din cadrul Inspectoratelor Județene de Jandarmi Hunedoara și Alba, aflați la început de carieră.

     Organizarea regională a stagiului de formare este susținută prin implicarea directă a ofițerilor din cadrul Serviciilor Județene Anticorupție Hunedoara și Alba, pe de o parte, iar, pe de altă parte, de experiența profesională, atât a unor lectori și specialiști din cadrul structurilor M.A.I., cât și a unor traineri din afara M.A.I. care vor transmite funcționarilor M.A.I. mesaje motivaționale, având în vedere începutul de carieră al acestora.

     La activitățile prilejuite de deschiderea stagiului au participat Prefectul județului Hunedoara, Călin-Petru Marian, alături de subprefectul județului Hunedoara, Szell Lorincz, inspectorul şef adjunct al I.P.J. Hunedoara, comisar-șef de poliție Mugurel Teodosiu, prim adjunct al inspectorului şef al I.J.J. Hunedoara, colonel Viorel Ioan Timofteiu, șeful serviciului județean Anticorupție Hunedoara, comisar-șef de poliție Răzvan Bold și directorul Centrului de formare Inițială și Continuă al M.A.I. Orăștie, comisar-șef de poliție dr. Sorin-Călin Borzan.

 
 
Șefii mai multor structuri de politie locala din țară se instruiesc la Orăștie

     C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie este instituția de formare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne desemnată prin ordin de ministru să desfășoare activități de formare inițială a polițiștilor locali cu funcții de conducere.

     În acest sens, în perioada 10-13.04.2023, polițiștii locali cu funcții de conducere, din cadrul structurilor de Poliție Locală din țară, vor participa la programul de formare - Management Poliție Locală, organizat în cadrul C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie.

     Scopul programului de formare este de a asigura la nivelul structurile de Poliției Locale a unui management modern, optim și eficace, care să garanteze o structură eficientă și coerentă în aplicarea atribuțiilor funcționale specifice.

       Activitățile didactice vor urmări dezvoltarea abilităților de organizare și decizie în cadrul organizațional, pentru formarea de valori și atitudini centrate pe asumarea răspunderii față de calitatea actului decizional, adoptarea unei conduite integre în exercitarea serviciului public, cultivarea respectului față de drepturile omului și demnitatea umană precum și a capacității de identificare și rezolvare a problemelor în cadrul relațional.
Convocare în domeniul SSM a lucrătorii din structurile I.G.S.U.

     Lucrătorii din structurile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (I.G.S.U.), care îndeplinesc atribuții specifice în domeniul Securității și Sănătății în Muncă (SSM), participă, în perioada 10-13.04.2023, la Ședința de pregătire cu lucrătorii desemnați cu activitatea de prevenire a riscurilor profesionale și protecție a lucrătorilor din unitățile subordonate Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

     Scopul activității este stabilirea direcțiilor prioritare de acțiune, în scopul eficientizării activității de prevenire a riscurilor profesionale și protecție a lucrătorilor, precum și identificarea neajunsurilor și deficiențelor cu care se confruntă personalul de specialitate la nivelul unităților în vederea stabilirii măsurilor ce se impun pentru creșterea nivelului de securitate și sănătate ocupațională a personalului.

     Activitatea de pregătire se v-a desfășura pe o perioadă de 4 zile, activitățile vor fi susținute de către specialiști cu experiență în domeniul SSM din cadrul I.G.S.U., iar la final participanților se vor acorda adeverințe de participare.

  Felicitări viitorilor polițiști proaspăt absolvenți ai Școlii de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca
 

    Astăzi, 07.04.2023, directorul C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie, a dat curs invitației Școlii de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca de a participa la festivitatea de absolvire a elevilor școlii.

     Activitatea s-a desfășurat într-un cadru festiv, invitații participând la ceremonialul dedicat depunerii jurământului de credință al absolvenților, marcând astfel debutul în viața profesională a celei de a 21-a promoții de agenți de poliție.

      Evenimentul, încărcat de emoție, s-a desfășurat sub ochii înlăcrimați ai familiilor viitorilor polițiști, prezenți cu sutele, și a fost onorat de prezența domnului Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne, doamna Irina Munteanu, prefect al județului Cluj, primarul Municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc și IPS Andrei Andreicuț,  Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care au transmis felicitări pentru alegerea meseriei de polițist și le-au urat succes în viitoarea carieră profesională.

 
Felicitări pentru întreaga sa activitate!

Dupa 31 de ani de activitate, colegul nostru agent-șef principal de poliție Daniel Igna, a trecut în rezervă cu drept de pensie. Îi mulțumim pentru anii în care ne-a fost alături și dorim sănătate, liniște alături de familie și să se bucure de o pensie cât mai lungă!

 
Lecție-vizită la Sinagoga din Deva pentru participanții la cursul de inițiere în carieră, subofițeri din structurile I.G.S.U.

     Astăzi, 04.04.2023, Centrul de Formare Inițială și Continuă al MAI – Orăștie a desfășurat o lecție-vizită la Sinagoga din Deva. La acțiune au participat un număr de 30 de cursanți, subofițeri din cadrul I.G.S.U. din toată țara, participați la cursul de inițiere în carieră di cadrul C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie, cu sprijinul de specialitate al istoricului dr. Dorin Petresc, fost coleg din Ministerul Afacerilor Interne, acum în rezervă.

     Activitatea se desfășoară în concordanță cu Hotărârea de Guvern nr. 539 din 13 mai 2021, privind adoptarea Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură și a Planului de acțiune aferent.

     Cursanților le-au fost prezentate date cu privire la istoria comunității evreiești, a elementelor de identitate ale acestora, date despre sinagoga din Deva, despre Holocaust. S-a făcut vorbire despre toleranță, conviețuire, despre importanța cunoașterii celuilalt și respectul reciproc.

  
Stagiu de formare - Aplicarea eficientă a prevederilor legale privind contravenția
 

     Un nou program de formare debutează astăzi în cadrul Centrului de Formare Inițială și Continuă al Ministerului Afacerilor Interne, este vorba despre stagiul de formare ”Aplicarea eficientă a prevederilor legale privind contravenția”.

     Program formativ, aflat la cea de a II-a serie din anul de învățământ 2023-2024, este proiectat pe o durată de 3 zile, în perioada 03-05.04.2023 și se adresează agenților de poliție nou încadrați care își desfășoară activitatea în structurile de poliție rutieră și de ordine publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

     Astfel 20 de agenți de poliție din structurile Poliției Române care participă la stagiul de formare, vor afla posibilitatea de a participa la un program de pregătire interactiv unde vor beneficia de activități moderne de pregătire precum: lucrul în echipe, jocuri de rol tematice axate pe diferite scenarii specifice ce pot fi întâlnite pe timpul executării diferitelor atribuții funcționale.

     Parcurgerea activităților de formare din cadrul stagiului, le v-a oferi posibilitatea participanților să-și consolideze cunoștințele în vederea aplicării competențelor specifice precum: întocmirea proceselor-verbale de constatare a contravențiilor în conformitate cu legislația aflată în vigoare, redactarea rapoartelor de contestație, administrarea probelor necesare.

 
 Cursul de inițiere în carieră destinat soldaților profesioniști din cadrul structurilor de pază ale structurilor I.G.S.U.
 

     

     Astăzi, 31.03.2023, la nivelul Centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. Orăștie (C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie), participanții la Cursul de inițiere în carieră destinat soldaților profesioniști din cadrul structurilor de pază ale structurilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, susțin examenul de absolvire.
     Programul formativ, cu o durată de 12 săptămâni, s-a desfășurat în sistem modular, cu frecvență, în perioada 09.01-31.03.2023 și a vizat formarea și dezvoltarea deprinderilor necesare în vederea îndeplinirii atribuțiilor specifice, pentru un număr de 19 soldați profesioniști proveniți din mai multe unități ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

Curs de schimbare a specialității/profilului de muncă logistică
       În perioada 20-31.03.2023, în cadrul centrului se desfășoară Cursul de schimbare a specialității/profilului de muncă logistică, adresat agenților din structurile logistice ale Ministerului Afacerilor Interne.

     După parcurgerea programului de formare, un număr de 13 agenți de poliție din mai multe structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, vor fi în măsură să aplice procedurile, metodele și mijloacele specifice în executarea activităților logistice în cadrul structurilor M.A.I., și de a identifica cele mai adecvate modalități de a acționa, de a identifica soluții și de a propune modalități de abordare în acord cu particularitățile fiecărei structuri.

 
Poliția Română - 201 ani de la atestarea documentară

     Sub auspiciile Zilei Poliției Române, în cadrul Centrului de Formare inițială și Continuă al M.A.I. Orăștie s-a organizat o sesiune informală cu tema: ”Poliția Română - 201 ani de la atestarea documentară” prezidată de către domnul comisar-șef de poliție dr. Sorin-Călin Borzan.

     De asemenea, la nivelul instituției a fost organizată și o competiție sportivă premiată de către Asociația Sportivă Cetate Orăștie.

    Poliția Română reprezintă instituția specializată a statului care exercită atribuții privind prevenirea, descoperirea și cercetarea în condițiile legii a tuturor infracțiunilor, fiind desemnată principala instituție pentru aplicare a legii din România. Ziua Poliției Române este sărbătorită în fiecare an pe data de 25 martie, de Buna Vestire. 

      Cu acest prilej, în semn de respect pentru eforturile depuse la îndeplinirea atribuțiilor funcționale, dorim să adresăm sincere felicitări, urări de sănătate și succes în activitățile profesionale, tuturor polițiștilor!

     LA MULȚI ANI !
 
 
PREGĂTIREA PROFESIONALĂ PENTRU MANAGEMENTUL TRAUMEI

     Astăzi, 23.03.2023, Centrul de Formare Inițială și Continuă al M.A.I.- Orăștie, în colaborare cu Institutul Român pentru Acțiune, Formare și Cercetare în domeniul Păcii (PATRIR), Cluj-Napoca, a organizat, sesiunea de training: ”Pregătirea profesională pentru managementul traumei”.

     Obiectivul activității a vizat formarea de abilități pentru personalul din structurile M.A.I. în domeniul colaborării cu refugiații ucrainieni sosiți dintr-o țară afectată de război.

     Lucrările sesiunii au fost deschise de către domnul comisar-șef de poliție dr. Sorin-Călin Borzan, director C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie și doamna comisar-șef de poliție Jipa Lavinia, din cadrul D.G.M.R.U. a M.A.I..

      Temele și dezbaterile activității au fost susținute de către Bercea Paul și Tolstrup Karoline, din cadrul Institutul Român pentru Acțiune, Formare și Cercetare în domeniul Păcii (PATRIR) Cluj-Napoca, cuprinzând domenii de interes, precum:

  • Potențialul impact al diversității din copilărie și al traumelor de-a lungul vieții, în context românesc, inclusiv găzduirea familiilor de refugiați din Ucraina;
  • Acumularea de cunoștințe necesare ale autorităților locale, ONG-urilor pentru a recunoaște diferite tipuri de traume, semnele apariției traumelor în comportament și impactul experiențelor traumatice asupra copiilor, tinerilor, adulților și convingerile lor de bază;
  • Modalitatea de sprijinire a celor care se confruntă cu traume, prin crearea unei culturi, a unui mediu sigur și diversității;
  • Modalitatea de reducere și eliminare a prejudecăților profesionale și promovarea schimbărilor pozitive în raport cu copii, tinerii și adulții vulnerabili;
  • Familiarizarea cu abordările de îngrijire informată a persoanelor cu privire la traumele experimentate.

     La sesiune au participat reprezentanți din cadrul Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara, Inspectoratul de Jandarmi Județean Hunedoara, Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din mai multe județe, Biroul pentru Imigrări a județului Hunedoara, Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba Iulia, dar și personal din cadrul C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie.

Centrul de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. Orăștie are o nouă conducere

     Prin Ordinul Ministrului Afacerilor Interne nr. II 537/21.02.2023, începând cu data de 23.02.2023, domnul comisar șef de poliție dr. Sorin–Călin Borzan a fost împuternicit să îndeplinească atribuțiile funcției de director al Centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. Orăștie.

     Activitatea s-a desfășurat în prezența domnului chestor principal de poliție Valentin Minoiu, director general al Direcției Generale Resurse Umane a Ministerului Afacerilor Interne.

     ”Este onorant pentru mine să mă alătur unui colectiv de oameni dedicați, care îndeplinesc zi de zi , cu pasiune și determinare, una dintre cele mai importante meserii, poate cea mai importantă, aceea  de dascăl, de educator, de profesor, de formator!  Avem o misiune importantă, o adevărată provocare, și anume profesionalizarea personalului M.A.I.. prin programe formative competente și competitive. Vă cer, ca împreună, să construim un sistem bazat pe performanță, exigență și disciplină, să pregătim  programe de pregătire orientate spre performanță”, a precizat noul director al centrului, comisar șef de poliție dr. Sorin–Călin Borzan.

Activitatea de evaluare a Centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I Orăștie, pentru anul 2022

     Astăzi, 15 februarie, a avut loc activitatea de evaluare a Centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I Orăștie pentru anul 2022. Acțiunea s-a desfășurat într-un cadru festiv, fiind onorată de prezența subprefectului județului Hunedoara, dl. Lőrincz Széll.

     Anul 2022 a fost unul plin de provocări, formarea profesională post–pandemie a impus o tranziție treptată de la activitățile la distanță sau online spre cele cu prezență față în față.

      Pentru perioada analizata, au fost implementate 25 programe formative, 8 destinate inițierii în carieră și 17 destinate perfecționării și specializării, acest fapt a determinat înmatricularea a peste 800 de cursanți, mai mare cu peste 50% față de anul 2021.

      De asemenea, au fost emise 431 de certificate de absolvire și 317 de adeverințe de participare la stagii de perfecționare/convocări. Toate acestea realizându-se cu doar 5 formatori și 2 șefi de catedră, dintre care 3 formatori au fost încadrați în ultimul trimestru.

     Pentru anul 2023, ne-am propus să oferim în continuare  programe formative adaptate la nevoile beneficiarilor și ancorate în realitatea domeniului ordine și siguranță publică, precum și dezvoltarea de parteneriate pentru implementarea de noi programe formative.

Cursul de specializare, Specialist în domeniul securității și sănătății în muncă

     Începând cu 9 ianuarie 2022, timp de trei săptămâni, în cadrul Centrului de Formare Inițială și Continuă a M.A.I Orăștie, se desfășoară programul de formare profesională, Specialist în domeniul securității și sănătății în muncă.

     Cursul face parte din oferta de programe formative de specializare a C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie, pentru anul de învățământ 2022-2023, este autorizat A.N.C. și se adresează personalului cu atribuții pe linia securității și sănătății în muncă din cadrul structurilor din subordinea M.A.I. .

     Activitatea de formare, cu frecvență, este asigurată de formatori din cadrul Direcției Inspecția Muncii din cadrul D.G.M.R.U. și din cadrul Catedrei de Pregătire Structuri Suport a C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie, iar grupa de pregătire este alcătuită din 15 cursanți proveniți din structuri M.A.I. din mai multe regiuni ale țării.

Cursul de inițiere în carieră subofițeri I.G.S.U. din structurile suport

     În conformitate cu Graficul cursurilor  pentru anul de învățământ 2022-2023, în cadrul Centrului de Formare Inițială și Continuă a M.A.I Orăștie, în data de 9 ianuarie 2023, debutează Cursul de inițiere în carieră- specialitatea logistică, destinat subofițerilor din cadrul structurilor suport ale I.G.S.U..

     Activitatea de formare are o durată de 3 luni și se desfășoară în cadrul Catedrei de Structuri Suport în sistem modular cu frecvență. Clasa este alcătuită din 30 cursanți proveniți din structurile suport ale I.G.S.U. din toată țara.

Cursul de inițiere destinat soldaților și gradaților profesioniști din cadrul structurilor de pază ale I.G.S.U.

      Soldații și gradații profesioniști (SGP) constituie o categorie de personal tot mai  numeroasă, recrutată pe bază de voluntariat și angajați pe baza unui contract, Centrul de Formare Inițială și Continuă a M.A.I Orăștie asigură instruirea inițială a soldaților profesioniști din cadrul structurilor M.A.I., în vederea dezvoltării de competențe în domenii de activitate sau calificări specifice.

     Astfel, în perioada 09.01-03.02.2023, 18 soldați profesioniști (pistolari) din cadrul structurilor de pază ale unităților subordonate I.G.S.U. participă la Cursul de inițiere în carieră în cadrul C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie.

     Activitățile de pregătire se vor desfășura în cadrul Catedrei de Ordine și Siguranță Publică, beneficiind de condiții moderne de pregătire și formatori cu o bogată experiență profesională, conform cu competențele necesare în îndeplinirea atribuțiilor profesionale.

    
1989 – 2022. 33 de ani de la Revoluția din decembrie 1989.Comemorarea eroilor revoluției românilor

     Polițiști din cadrul C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie au participat astăzi 22 decembrie, la activitățile comemorative prilejuite de împlinirea a 33 de ani de la Revoluția din decembrie 1989.

     Acțiunea a fost organizată de către Asociația Revoluționarilor ”21 Decembrie” Orăștie în colaborare cu Primăria Orăștie, Consiliul Local Orăștie și Protopopiatul Ortodox Orăștie și a constat în oficierea unui parastas de pomenire în memoria eroilor revoluției, alocuțiuni din partea oficialităților și a invitaților, iar la final, depuneri de coroane la Monumentul Eroilor revoluției din Piața Europa și monumentul ridicar în memoria foștilor noștri camarazi căzuți pe timpul evenimentelor din decembrie 1989 din incinta C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie: slt.pm. Călin Morariu și slt. pm. Cotfas Marinel.

DARUIND VEI DOBANDI! Donând sânge putem salva vieți, putem aduce bucurie pe chipurile celor în suferință.
 

     Angajați C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie alături de cursanți din cadrul cursului de inițiere în carieră, s-au alăturat miercuri, 7 decembrie 2022, campaniei de donare de sânge “DARUIND VEI DOBANDI”, organizată de Centrul de Transfuzie Sanguina Hunedoara-Deva.

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA !
 

    Cu prilejul Zilei Naționale a României, joi, 1 decembrie 2022, ofițeri din cadrul C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie au participat la manifestarea oficială dedicată Zilei Naționale a României.

     Evenimentul s-a desfășurat la troița de lângă Catedrala Ortodoxă din Piața Victoriei și a cuprins oficierea unui Tedeum de către preoți din cadrul Protopopiatului Ortodex Orăștie, susținerea de alocuțiuni din partea primarului municipiului Orăștie, a președintelui Asociației Orăștie-vatră de cultură strămoșască și un elev din cadrul Liceului Aurel Vlaicu Orăștie.

      Manifestarea s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori în memoria celor căzuți pentru înfăptuirea Marii Uniri.

 
 
 
Depunerea jurământului de credință

     Echipa Centrului de Formare Inițială și Continuă a M.A.I. – Orăștie are, are începând cu 20 octombrie, noi membri. Colegii noștri, ofițerii de poliție, au început cariera profesională cu primul pas: depunerea jurământului de credință.

     Activitatea a respectat ceremonialul impus de acest moment, iar conducerea centrului a subliniat importanța momentului și a rolului profesional al acestora, rol care trebuie să se desfășoare cu implicare și asumare, respectând integritatea profesională.  

Curs de inițiere în carieră destinat subofițerilor din cadrul I.G.S.U.

     În conformitate cu Graficul cursurilor pentru anul de învățământ 2021-2022, în cadrul Centrului de Formare Inițială și Continua al M.A.I. Orăștie se desfășoară cursul de inițiere în carieră, pentru subofițerii din structurile I.G.S.U., în specializările: logistică, comunicații și tehnologia informației, achiziții publice, secretariat și documente clasificate, financiar, informare și relații publice, protecția informațiilor clasificate, resurse umane, securitate și sănătate în muncă.

      Programul formativ are o durată de 13 săptămâni și se desfășoară în sistem modular, un stagiu de practică, desfășurat în cadrul unităților de proveniență și modulul teoretic, desfășurat în cadru C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie.

Curs de perfecționare Inspector în domeniul securității și sănătății în muncă

    Anul de învățământ 2022-2023 debutează cu un curs de perfecționare autorizat A.N.C. Astfel, în perioada 10-28.10.2022, în cadrul Centrului de Formare Inițială și Continua al M.A.I. Orăștie, se desfășoară cursul de perfecționare Inspector în domeniul securității și sănătății în muncă, având un număr de 80 de ore de pregătire.

     Pentru acest program formativ Direcția Inspecția Muncii din D.G.M.R.U a repartizat un număr de 28 cursanți, proveniți din cadrul instituțiilor aflate în subordinea M.A.I..

 
C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie alături de Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie la ceas aniversar

 

(foto: Adrian Căsălean, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie)

Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la înființarea Muzeului din Orăștie, prilej cu care conducerea C.F.I.C. a M.A.I. Orăștie a dorit să adreseze felicitări colectivului muzeului:

”Este o onoare să adresăm felicitări Muzeul de Etnografie și Artă Populară, Orăștie cu prilejul împlinirii a 70 de ani de existență.

Munca unui muzeu ​​are o mare valoare spirituală în educarea oamenilor, constituind dintotdeauna o importantă sursă de informare despre istoria trecutului unei națiuni. Datorită muzeelor, a personalului inimos care cu dăruire, pasiune și simț al datoriei contribuie la dezvoltarea patrimoniului cultural, fiecare dintre noi avem ocazia să cunoaștem valorile culturale și materiale ce ne identifică ca neam.

Vă adresăm tuturor celor care contribuie la activitatea Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie cuvinte de apreciere și respect pentru întreaga activitate pe care o desfășurați, precum și pentru dăruirea de care dați dovadă zi de zi pentru dezvoltarea comunității din care facem cu toții parte.”

 

 
 Un nou curs de perfecționare autorizat A.N.C. - Inspector/referent  resurse umane

     Centrul de Formare Inițială și Continua al M.A.I. Orăștie organizează, începând cu data de 19 septembrie 2022, cursul de Inspector /Referent Resurse Umane, curs acreditat de Ministerul Muncii și Ministerul Educației.

     Programul de formare profesională are o durată de 60 de ore și se adresează personalului din structurile M.A.I. cu atribuții în domeniul resurse umane, iar activitățile de formare constau în prezentarea aspectelor legislative specifice, și o serie de aplicații practice.

     Nevoia de formare a structurilor suport ale Ministerului Afacerilor Interne care se ocupă de recrutarea personalului, gestionarea resurselor umane și formarea profesională a devenit o prioritate în contextul lipsei de personal sau fluctuației acestuia, sens în care acest program formativ își dorește să acționeze.

     Participanții la cursul de Inspector/ referent resurse umane au fost nominalizați de instituțiile beneficiare după cum urmează: Direcția Medicală a M.A.I., Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, Inspectoratul General pentru Imigrări, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, Centrul Național de Perfecționare a Pregătirii pentru Managementul Situațiilor de Urgență Ciolpani, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Barbu Știrbei” al Județului Călărași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”General Eremia Grigorescu” al Județului Galați, Inspectoratul de Jandarmi Județean ”Tudor Vladimirescu” Gorj, și Clubul Sportiv Dinamo București.

Cursul de inițiere în carieră - agenți, specialitățile Financiar, Secretariat, Comunicații și Informatică și Logistică

     Începând de astăzi, 29.08.2022, timp de 4 săptămâni, în cadrul Centrului de Formare Inițială și Continua al M.A.I. Orăștie se va desfășura Cursul de inițiere în carieră destinat agenților de poliție în specialitățile Financiar, Secretariat, Comunicații și Informatică și Logistică.

     Programul de formare se adresează agenților încadrați direct sau prin transfer din instituţiile publice de apărare şi securitate naţională, în calitate de specialişti, iar activitățile didactice sunt proiectate în vederea formării competențelor specifice în exercitarea activităților profesionale ce le revin cursanților, potrivit atribuțiilor și competențelor legale.

     Cursul are 160 ore și se desfășoară în sistem modular, 120 ore activități de învățământ și 40 ore stagiu de practică la unitățile de proveniență. În urma absolvirii, participanților li se eliberează certificate de studii și fișe matricole cu recunoaștere la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.

Continuă pregătirea profesională a personalului din structurile de Politie Locala

     În conformitate cu graficul cursurilor al Centrului de Formare Inițială și Continua al M.A.I. Orăștie, în perioada 29.08-25.11.2022, în cadrul centrului se va desfășura cursul de formare inițială a polițiștilor locali, cu durata de 3 luni, seria a III-a din anul de învățământ 2021-2022.

     Planul procesului de formare profesională urmărește creșterea calității activităților de pregătire și formarea deprinderilor specifice misiunilor și competențelor legale. Principiile didactice de acțiune pentru realizarea obiectivelor sunt specifice activităților de formare a adulților facilitând procesul învățării având în vedere experiența diferită și diversă a acestora dar și caracteristicile care pot influența procesul de instruire.

     La curs participă un număr de 17 polițiști locali din mai multe zone ale țării.

 
 
Ofițeri din structurile M.A.I.  al Republici Moldova se pregătesc în cadrul C.F.I.C. al M.A.I. Orăștie

     În perioada 22.08-02.09.2022 în cadrul centrului se va desfășura cursul de perfecționare: Utilizarea armamentului din dotare, seria I – 2021-2022. La programul de formare profesională participă ofițeri din structurile operative și formatori sau instructori cu atribuții în domeniul utilizării armamentului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

     Programul de formare își propune dezvoltarea competențelor necesare îndeplinirii atribuțiilor personalului din structurile operative a căror activitate presupune folosirea armamentului în intervenția polițienească, din cadrul M.A.I. al Republicii Moldova.

     Cursul de perfecționare are o durată de 80 de ore, iar activitățile de învățământ cuprind activități directe aplicate în concordanță cu legislația specifică, lecții mixte și şedinţe practice, pliate pe nevoile reale de pregătire ale beneficiarului.

 Stagiu de formare  - Etică organizațională și integritate în M.A.I

 

 

     Și în anul 2022, în cadrul Centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. din Orăștie, continuă  implementarea proiectului „Etică organizațională și integritate în M.A.I.”, inițiat în anul 2015, de către Direcția Generală Anticorupție și desfășurat în colaborare cu instituții de formare ale Ministerului Afacerilor Interne.

     Stagiile de formare, cu durata de 3 zile, sunt destinate funcționarilor M.A.I., aflați la început de carieră, care își desfășoară activitatea în prezent în cadrul structurilor de poliție, poliție de frontieră, imigrări, jandarmi și servicii județene ale Direcției Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

     Scopul proiectului „Etică organizațională și integritate în M.A.I.” este consolidarea unui comportament etic și integru în asigurarea aplicării legii,  fiind utilizate metode nonformale și interactive,  exerciţii individuale şi de grup, având ca obiectiv a-i determina pe tinerii lucrători să-şi descopere valorile personale, credinţele şi comportamentele adiacente şi să le antreneze capacitatea de a lua decizii bazate pe valori, atât în viaţa curentă profesională, cât şi cea personală.

     La activitatea desfășurată în perioada 06-08.04.2022 participă 16 lucrători din cadrul Inspectoratelor de Poliţie Județene Hunedoara și Alba, Inspectoratelor Județene de Jandarmi Hunedoara și Alba și din cadrul Serviciului de Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Hunedoara.

     Organizarea regională a stagiului de formare este susținută prin implicarea directă a ofițerilor din cadrul Serviciilor Județene Anticorupție Hunedoara și Alba, pe de o parte, iar, pe de altă parte, de experiența profesională, atât a unor lectori şi specialişti din cadrul structurilor M.A.I., cât şi a unor traineri din afara M.A.I. care vor transmite funcționarilor M.A.I. mesaje motivaționale, având în vedere începutul de carieră al acestora.

 

 Program formativ – Schimbarea specialității – domeniul Logistică
        Pentru un număr de 18 cadre militare din structurile Ministerului Afacerilor Interne, în perioada 04-15.04.2022, s-a desfășurat cursul pentru schimbarea specialității pentru un nou domeniu de muncă.

     Acest  program formativ urmărește să abiliteze personalul din cadrul M.A.I. cu noile atribuții pe care le au urmare a mutării de la o specialitate la alta în cadrul unităților de proveniență.

      La această serie au participat subofițeri din cadrul Inspectoratelor Județene de Jandarmi (Botoșani, Bihor, Suceava, Hunedoara, Timiș)  și Inspectoratul General pentru Aviație - București.

 Inițiere în carieră – POLIȚIE LOCALĂ
 

     În data de 04 aprilie 2022, Centrul de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. –Orăștie a deschis porțile primei serii  a cursului de formare inițială destinat polițiștilor locali, cu funcții de execuție. Cursul, la care participă 20 de polițiști locali cu atribuții în domeniul ordinii publice și circulației rutiere,  va fi desfășurat pe o perioadă de 3 luni, iar participanții reprezintă Polițiile locale din Deva, Timișoara,  Arad, Reșița, Jidvei, Aiud, Florești, Blaj, Vulcan, Apahida, Moșnița Nouă și Bustuchin. Pe durata a 3 luni, toți polițiștii locali vor participa la activități de instruire și practic-aplicative, planificate astfel încât să asigure formarea competențelor solicitate pentru această categorie profesională. Astfel, instituția noastră de formare continuă, în baza prevederilor Legii 155/2010 asigurarea formării inițiale pentru poliția locală.

 

 Aspecte specifice ale relaționării cu minorii în cadrul activității polițienești
        Stagiul de formare se adresează acelor structuri care, prin specificul activității, relaționează cu minorii, victime sau martori. Proiectat pe durata a 10 zile, stagiul de formare sprijină personalul M.A.I. în identificarea unor posibile moduri de acțiune în relație directă cu minorii în general, cu minorii victime sau martori, în particular. Activitatea abordează aspecte care se referă la specificul comunicării cu minorii, raportat la vârsta acestora, la aspectele comportamentale care sunt optime și care asigură, pe de o parte, respectarea interesului suprem al copilului, cât și crearea unei relații de încredere între personalul M.A.I. și aceștia.

     Noutatea acestui stagiu a constat atât în abordarea unui aspect punctual – interacțiunea polițist-minor - victima/martor- o verigă foarte importantă din traseul pe care cel din urmă îl parcurge în procedurile judiciare, cât și în faptul că formatorii din cadrul Centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I. Orăștie au fost susținuți de experți ai organizațiilor neguvernamentale cu experiență în domeniul interacțiunii cu minorii victime /martor - Centrul Român de Politici Publice București (C.R.P.E.), Fundația Terre des hommes România (Tdh) și experți din cadrul structurilor implicate – Inspectoratul General al Poliției Române-Serviciul de Analiză Comportamentală (S.A.C).

     La stagiul planificat în perioada 28.03-08.04.2022 și desfășurat ”la distanță” –online- au participat 14 polițiști (Inspectoratul General al Poliției Române și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane) și  cadre militare (Inspectoratul General al Jandarmeriei Române).

 

 

Curs de inițiere Soldați profesioniști – pază din structurile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

  

     Programul formativ, unul de noutate, din punct de vedere al categoriei de personal căreia i se adresează – soldați profesioniști al Ministerului Afacerilor Interne, este un program care se desfășoară, în sistem modular, pentru 12 săptămâni.

     Aspectul practic –aplicativ al cursului este definitoriu, participanții exersând deprinderile de tragere cu armamentul din dotare, respectiv dezvoltând deprinderile de supraveghere și pază instituțională.

     La acest program formativ participă 28 soldați profesioniști recrutați de către 9 unități ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care vor fi angajați, ulterior promovării examenului de absolvire a modulului I , în cadrul acestor unități.

 

Stagiul de formare în domeniul securității și sănătății în muncă pentru lucrătorii desemnați din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

  

     Legislația aferentă domeniului securității și sănătății în muncă este aplicată uniform în toate unitățile Ministerului Afacerilor Interne, mai ales cele din domeniul situațiilor de urgență.

    Astfel, în perioada  14-18.03.2022, în cadrul centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I din Orăștie, se desfășoară activitatea destinată lucrătorilor desemnați pentru activitatea de securitate și sănătate în muncă din cadrul inspectoratelor județene ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

   Cei 19 participanți la acest stagiu parcurg, sub îndrumarea specialiștilor din cadrul Biroului Inspecția Muncii din cadrul I.G.S.U., aspectele legislative de noutate și identifică modalități concrete de aplicare a  acestora în cadrul unităților teritoriale.


Stagiu de formare - Aplicarea eficientă a prevederilor legale privind contravenția
  

     Destinat personalului operativ al Poliției Române, acest stagiu vine să actualizeze cunoașterea legislației pentru personalul implicat în aplicarea sancțiunilor contravenționale, precum și să dezvolte deprinderile practice necesare pentru ca atât contravenientul, cât și personalul constatator să fie parte a unui proces constructiv.

     Polițiștii participanți la stagiu se află în primii 2 ani de activitate, astfel că un asemenea stagiu poate sprijini formarea unor deprinderi corecte și creșterea încrederii în sine a acestora.Desfășurată în perioada 23-25.02.2022, la activitate participă polițiști din 16 inspectorate teritoriale ale Poliției Române, respectiv I.P.J. Arad, Sălaj, Timiș, Hunedoara, Dolj, Olt, Mehedinți, Maramureș, Gorj, Cluj, Caraș-Severin, Bistrița-Năsăud și Bihor.

Stagiul de formare în domeniul securității și sănătății în muncă pentru lucrătorii desemnați din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române
       Preocuparea Ministerului Afacerilor Interne pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor este una constantă, iar respectarea prevederilor legislative referitoare la acest domeniu este o prioritate.

     În acest context, în perioada 21-25.02.2022, în cadrul centrului de Formare Inițială și Continuă al M.A.I din Orăștie, se desfășoară prima activitate destinată lucrătorilor desemnați pentru activitatea de securitate și sănătate în muncă din cadrul inspectoratelor județene ale Jandarmeriei Române.

     Cei 16 participanți la acest stagiu analizează aspectele legislative de noutate, precum și modalitatea de uniformizare a aplicării acestora în cadrul unităților teritoriale.

 

Evaluarea activităţii desfăşurate de Centrul de Formare Iniţială şi Continuă al M.A.I. – Orăştie, în anul 2021

     În data de 10.02.2022, la sediul Centrului de Formare Iniţială şi Continuă al M.A.I. – Orăștie s-a desfășurat activitatea de prezentare a activității și a rezultatelor  obținute de către instituția noastră  în anul 2021.

     Activitatea de evaluare, organizată în conformitate cu procedurile specifice de la nivelul M.A.I., s-a efectuat în prezența reprezentanților principalelor structuri de ordine şi siguranţă publică din județ, precum și a invitaților speciali,  respectiv domnul Călin-Petru Marian, prefectul județului Hunedoara, ing. Ovidiu-Laurențiu Bălan, primarul municipiului Orăștie, chestor de poliție Valentin Minoiu, (î) director în cadrul Direcției Generale Management Resurse Umane a M.A.I. (participare în sistem videoconferință), a domnului comisar-șef de poliție dr. Sorin-Călin Borzan, (î) Prorector al Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” București, a domnului chestor principal de poliție dr. Ovidiu Macovei, director al Centrului Multifuncțional de Pregătire Schengen Buzău, precum și a domnului comisar-șef de poliție dr. Liviu Gabriel Dumitru, director al Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca.

     În raportul de evaluare prezentat, directorul centrului, doamna comisar-şef de poliţie Daniela Rodica Tămaș, a evidențiat progresul  pe care  C.F.I.C. Orăștie l-a înregistrat la finalul anului 2021, care, deși marcat de evoluția pandemică la nivel național,  a fost marcat de menținerea unui număr de programe formative implementate la același nivel ca și în anul precedent, de creșterea la 5 a numărului de programe formative autorizate de către Autoritatea Națională a Calificărilor,  precum și de continuarea formării în sistem ”la distanță”.

     Invitaţii prezenţi și-au exprimat aprecierea cu privire la eficienţa activităţilor desfășurate de către Centrul de Formare Iniţială şi Continuă al M.A.I. – Orăştie în domeniul formării profesionale pentru personalul M.A.I., subliniind rolul important al instituției de formare în domeniul creșterii gradului de pregătire teoretică și practică și a profesionalismului  angajaților din structurile de ordine și siguranță publică.